hayashi

Да срещнеш самурай

Всички хора са еднакви, с изключение на тяхната вяра в самите себе си, независимо от това, което другите мислят за тях. – Миамото Мусаши

„Обноските правят човека“ – това е сентенция, която чух в един филм и много ми допадна, почувствах я близка и може би това е част от причината запознаството ми  тези дни с един човек да ме накара да се замисля.

Винаги съм смятъл, че хората от далечния изток са някак си „повече хора“, не знам дали заради разстоянието или заради това, че са различни, или заради традициите, който не само са древни но и  ги изпълняват с чест и отговорност.

Пет елемента изграждат основните критерии на обществото, те са, образно казано, коренът и стъблото на пътя на самурая : дълг и отговорност -Ги; етикет- Рей; мъдрост, просветеност – Чи; доверие – Шин. Липсата дори само на един от тези елементи прави човека непълноценна личност. Като член на обществото, освен че трябва да усвои минимум тези пет практики на моралния кодекс, самураят задължително действа като лидер.

Golbez and Hayashi
Ryan Hayashi

Да! Този човек е японец, учител по карате и самурай, а срещата ми с него беше в Габрово. Казва се Райън Хаяши (Ryan Hayashi)
А поводът беше седмото издание на ежегодно събиране на фокусници в Габрово – „Магична среща Златна котка 2018″. Освен всичко той е фокусник, рекорьор на Гинес, европейски шампион (2017), а сега се готви и за световна титла през юли тази година.

Трите дни в неговата компания бяха  вдъхновяващи със съвети за магията и негови лични истории, а именно една от тях е преплетена в акта, с който ще участва на световното, а гостите на събитието имаха удоволствието да го видят на живо.

Гала шоуто бе най-доброто, което съм гледал в последно време и изобщо за България. Хаяши демонстрира уменията си и със самурайския меч, с който накара да замлъкне цялата зала.
Финалът беше български и изнесен на ръце, а публиката – на крака не спираше да аплодира един от малкото българи, наши съвременници, които те карат да се чувстваш повече от горд – Енчо Кирязов!

Благодаря Ви за прекрасното събитие, емоциите и вдъхновението!

Насладете се на част от шоуто!